Als sterren botsen of zwarte gaten ontstaan, trilt de ruimte. Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, van de aard van zwarte gaten en neutronensterren tot de eerste momenten na de oerknal.
Nick Van Remortel is hoogleraar fysica aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoeksdomein is de experimentele verificatie van de fundamentele natuurwetten. Hij verrichtte o.a. onderzoek bij de CERN in Genève naar het Higgs-deeltje. In het kader van zijn recent onderzoek naar zwaartekrachtgolven is hij in onze regio de drijvende kracht achter de toekomstige Einstein Telescoop.
Als sterren botsen of zwarte gaten ontstaan, trilt de ruimte. Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over de meest extreme gebeurtenissen in het heelal, van de aard van zwarte gaten en neutronensterren tot de eerste momenten na de oerknal. Met zwaartekrachtsgolven kunnen we het heelal bestuderen als nooit tevoren. Sinds de ontdekking ervan, bijna een eeuw nadat Einstein hun bestaan voorspelde, volgden vele nieuwe inzichten. De Einstein Telescoop is vanaf 2035 grensverleggend én de grens-regio België-Nederland-Duitsland is kandidaat-locatie.