Brasschaat speelt de hoofdrol in de roman ‘Telemachus in het dorp’ van de Vlaamse auteur Marnix Gijsen. Dit meesterwerkje uit 1948 deed heel wat stof opwaaien in de anders zo rustige parkgemeente. Boze tongen beweerden dat de ene helft van de inwoners woedend was omdat zij in het boek voorkwamen en dat de andere helft woedend was omdat zij er niet in voorkwamen.
Ons cultuurjaar sluiten we met deze lezing feestelijk af met koffie, thee en gebak. Zo vieren we nog een keer 150 jaar Davidsfonds Nationaal.
Bijna tachtig jaar na de publicatie vindt Francis Dierckxsens nog stof genoeg in het boek om ons mee te nemen naar het begin van de 20e eeuw toen het dorp van heikneuters een parkgemeente van burgers werd.
Francis Dierckxsens is naar alle waarschijnlijkheid de enige nog lesgevende pater in onze provincie. Hij is halftijds pedagogisch directeur en halftijds leerkracht geschiedenis en godsdienst. “Godsdienst is mijn roeping, geschiedenis mijn passie”, stelt Francis, die in Brasschaat en omstreken nu al een levende legende is.